Upplev naturen i Österlen och spisa god mat

Om du tänkt ta hemester i år, men inte riktigt vet vart du ska resa, kan Österlen vara en plats för dig. I sydöstra Skåne ligger Österlen, med sitt vackra landskap, där naturen kombineras med land och hav. Du kan vandra över de blommande kullarna, besöka äppelodlingar, och ta en paus för att titta utöver havet. Österlen omringas av en krokig, vid strand och längre uppåt land kan du stanna till och titta på underbara trädgårdar och gamla ruiner. Om du vill åka till en plats och samtidigt få uppleva både utpräglat lantliv med raffinerad kultur, ska du besöka Österlen, som även är en plats som konstnärer gärna besöker och där de får inspiration till vackra tavlor. För de som tycker om golf, finns det golfbanor i Sjöbo, Ystad, Vik och Tomelilla. Vill du uppleva landskapet kan du antingen ta det gamla ångtåget som tar dig till Brösarp. Du kan även utforska olika vattensporter, fiska och ta båtturer på havet. När du ändå är på Österlen bör du promenera på Ystads och Simrishamns kullerstenar.

Festivaler och evenemang

För dig som tycker om olika evenemang och festivaler bjuder Österlen på detta från vår till höst. På våren är konstrundan på besök, då öppnar lokala konstnärer upp sina gallerier och ateljéer för allmänheten. Under varje helg i maj kan du besöka matrundan, där varje helg har ett eget tema, som exempelvis: sött och gott, primörer och drycker från Österlen. Du får provsmaka hos de lokala odlarna, matkreatörerna och i gårdsbutiker. Äppelmarknaden återkommer varje år i september och då kan du få smaka på olika äppelsorter från fler än 90 utställare. Österlen lyser är en festival som kan du besöka i slutet av oktober eller i början av november. Du kan se fackeltåg, bli bjuden på dricka, mat och underhållning. Det är mycket mat på Österlen och här nedan får du förslag på trevliga restauranger som du inte får missa

Örum 119

Detta lilla, mysiga gårdshotell, sparar inte på detaljer. Där kan du äta en riktigt god surdegspizza, äta en långfrukost om du sover över, och innan du åker därifrån måste du bara smaka deras egentillverkade glass. Äter gör du på kaféet, orangeriet eller i trädgården.

Villa Strandvägen, Ystad

Ska du fira något speciellt bör du besöka Villa Strandvägen, där serveras en 5-rätters i en underbar miljö. Det finns dock inga speciella menyer att välja mellan eftersom maten tillagas utifrån säsongens råvaror. Restaurangen har plats för ungefär 40 personer och den är inredd i New Englandsstil.

Gårdens vedugn, Simrishamn

I en underbar oas vid den stora gågatan i Simrishamn hittar du restaurang Gårdens vedugn som utstrålar kontinenten och medelhavet. I den frodiga trädgården kan du äta stenugnspizzor och andra rätter från Italien som håller hög kvalitet. Restauranger är väldigt populär och endast 20 % av borden går att boka på nätet, de andra platserna är drop-in. Om det är fullt när du kommer, ta gärna en drink i baren i väntan på ledigt bord.

Brösarps Gästgiveri

Restaurangen får sina råvaror från gårdar i närheten och här kan du äta anka, tupp, lamm och fisk som håller hög kvalitet. På vardagarna serveras lunch och middag, och på söndagar serveras 2–4-rättersmenyer. Vill du spisa en traditionell gåsamiddag ska du besöka restaurangen en mörk novemberkväll.