Besök Lund och några trevliga restauranger

Staden Lund, som alla vet ligger i underbara Skåne, är en av Skandinaviens äldsta städer och där finns ett universitet som är ett av världens högsta rankade. Det bor omkring 130 000 invånare i Lund, av dem är cirka 40 000 studenter på heltid och det finns tusentals forskare från hela världen som också bor där. EU-kommissionen har utsett Lund till en de mest kulturella och kreativa städerna i Europa.

Det var den danske kungen Sven Tveskägg som grundade Lund år 990. Lunds universitet grundades 1666, där finns undervisning och forsning inom åtta fakulteter, och det gör att Lund har ett av Sveriges bredaste och starkaste forskningsutbud. Efter en promenad i denna stad där folk cyklar hellre än åker bil eftersom cykelvägarna som finns är väldigt, fina smakar det säkert gott med lite mat. Det finns mängder med trevliga och mysiga restauranger i Lund och de erbjuder det mesta inom matväg.

Malmstens Fisk & Kök

I Lunds saluhall hittar du denna trevliga restaurang och många anser att den är Lunds bästa lunchrestaurang. Malmsten Fisk & Kök har öppet måndagar till fredagar 10.00–18.00 och lördagar 10.00–15.00. I skrivande stund har de stängt på söndagar. Du bjuds där på smakliga fisk och skaldjursrätter, och du kan även köpa med dig färsk fisk hem eftersom de också har en butik på samma plats.

Dos Hermanos

Känner du för att äta mat från Centralamerika, rekommenderas den lilla familjevänliga restaurangen Dos Hermanos som har plats för 40 gäster. De har öppet torsdag fredag och lördag 17.00–23.00. Det är bra om du bokar bok först eftersom det är ett populärt ställe att äta på, och därför är det tillåtet att sitta vid bordet i högst två timmar. För större fester kan du abonnera Dos Hermanos. Du bjuds där på omtalade rätter från till exempel Mexiko. Du kan på Dos Hermanos både äta brunch och middag, och även ta en svalkande dryck. Vill du hellre ta med dig maten kan du beställa med dig deras goda tacos.

Mat & Destillat

När det kommer till restauranger i Lund är Mat & Destillat en klassisk sådan och sägs vara en av de bästa i staden. Du bjuds på välbekanta, moderna rätter, men på ett sådant sätt att de blir spännande och smakar bättre. Du kan äta både lunch och middag där och de har passande viner till. Under sommaren 28 juni–22 augusti har Mat & Destillat öppet för sommarlunch torsdagar, fredagar och lördagar. Kvällsöppet är det alla dagar utom på måndagar och söndagar. Tisdagar–onsdagar är det öppet för middagar 15.00–22.00 och torsdagar–lördagar 12.00–23.00. Exempel på lunch är smörstekt torsk med förvällda sockerärtor, krondill, sommarkål, grön tomat och smörsås. Inte illa!

Klostergatans vin och delikatess

Denna mysiga restaurang byter varje månad ut sin meny, äter du lunch där kan du välja mellan dagens rätt och en god sallad. För dig som är vegetarian kan du givetvis välja en vegetarisk rätt. På lunchmenyn kan du även beställa en toast Skagen och på fredagar serveras stans godaste råbiff.

Restaurang la Cucina

Pizza är aldrig fel och på restaurang La Cucina kan du äta goda pizzor, restaurangen är trevlig och det serveras även annan italiensk mat.