Matupplevelser i Skåne

I hela Sverige finns det olika rätter som äts som husmanskost. Saker som köttbullar är överlag svenska men så finns det de där lite mer lokala sakerna som inte äts på andra platser. I Stockholm är till exempel inte den skånska spettekakan speciellt vanlig. I den här texten tar vi upp ett par saker som verkligen gör den skånska matkulturen så speciell.

Dansk röd korv med bröd

I Skåne äts inte bara typisk svensk mat utan även den danska matkulturen har tagit steget över sundet. På många ställen är den danska röda korven med bröd mer vanlig än svensk grillkorv. Också sättet att äta korven på skiljer sig en del. I Danmark serveras nämligen inte korven i brödet utan bröd samt korv doppas för sig i senap och ketchup.

Gåsamiddag

Gåsamiddagen är en väldigt skånsk tradition. Den hålls i mitten av oktober på en del ställen, men den traditionella dagen att äta gåsamiddag på är den 10 november. Vid middagen äts allt från gåsen. Man börjar med svartsoppa på bland annat gåsblod. Som tilltugg till soppan fås gåsens krås eller inälvor med hjärta, lever och lungor. Till huvudrätt serveras gåsens kött. Det äts med sås, potatis, inlagda äpplen och diverse grönsaker. Till efterrätt serveras klassisk skånsk äppelpaj med vaniljsås eller glass.

Spettekaka

Spettekakan är en väldigt söt kaka som i regel äts som dessert eller som godis. Kakan är vacker att titta på och även tillagningen är intressant att beskåda. Kakan görs av en smet på ägg, potatismjöl och socker. Smeten ringlas på en träpinne och formas till en kon. Gräddningen sker över en öppen eld sett till traditionen men i dag förekommer också att spettekakan bakas i ugn. I dag kan man beställa spettekaka efter hur många portioner kakan ska räcka till och höjden är mellan 16-65 cm beroende på kakans storlek. Förr gick det inte att beställa portionsvis utan då gjordes kakan efter hur många ägg som användes. Då tog nämligen personer som ville beställa spettekaka själva med sig äggen.

Mest traditionellt är att äta kakan vid midsommar och jul men även vid andra firanden som bröllop förekommer den. Vanligt är att den serveras med glass, kolasås eller färska bär.

Ålagille

Finns det något mer skånskt än ålagille? Här festas det på ål, god dryck och andra tilltugg. Ålen är i regel stekt eller rök och fisken är mycket fet. Det finns dock strikta restriktioner kring ålfiske eftersom arten är väldigt utfiskad. Ålagillen hålls från mitten av augusti och fram till slutet av november. Ålagillet kombineras vanligen med en del alkoholdrickande, dragspelsmusik samt umgänge med nära och kära.

Äggakaka

En äggakaka är en typisk skånsk rätt. Det består av en pannkaksliknande smet som hälls i en ugnsform och gräddas tillsammans med bacon eller fläsk. Smeten innehåller dock mer ägg och mjöl, samt har en fastare konsistens än vanlig pannkakssmet. Man kan likna äggakakan vid klassisk fläskpannkaka. Kakan kan också gräddas i en vanlig stekpanna, men då serveras fläsket eller baconet ofta bredvid. Gräddas kakan i ugn placeras köttet ofta ovanpå kakan.