Besök Malmö och upplev utländsk matkultur

I och med att svenskarna började turista utomlands, och också genom den invandring som skett till Sverige har matkulturen förändrats. Flera restauranger ägs av invandare och det gör att du kan äta god mat från all världens kök. Vad vore Sverige utan italiensk pasta och pizza, thaimat, mexikansk mat med mera? För cirka 25 år sedan blev taco populärt i Sverige och sedan dess har det varit en populär familjerätt på fredagar. Malmö med Öresundsbron ligger nära kontinenten och därför har många människor från hela världen sökt sig dit under århundranden. Det har gjort att Malmö har en stor internationell matkultur som nu tas vidare till kommande generationer. Malmöbor har även rest till andra länder och på så sett fått uppleva nya matkulturer och tagit med sig hem igen. Detta har gynnat livsmedelsindustrin från världens alla hörn och det finns mängder med specialbutiker i Malmö som säljer annorlunda matvaror. Vill du inte laga maten själv finns det också ett stort utbud av restauranger som serverar suverän mat.

Matkaravanen

När du som har ett stort matintresse är på besök i Malmö kan Matkaravan Malmö vara något för dig. Genom att promenera genom Möllevången kan du prova på många olika rätter på en och samma dag. Denna tidigare arbetarstad består nu av både butiker och restauranger som erbjuder mat med etnisk mångfald. Du får vandra omkring i cirka två timmar, lyssna på en guide som berättar om mathistoria och om olika mattrender som varit populära genom tiderna. När du vandrar omkring får du även prova olika sorters mat i restaurangerna, och i butikerna kan du köpa mat som du kanske aldrig provat.

Saluhallen

Malmö hade hela tre saluhallar i början av 1900-talet, men i och med att snabbköpen och självbetjäning växte fram försvann de. Under seklets senare delar gjordes nya försök med att sälja matvaror från olika leverantörer men det fungerade inte heller. År 2016 gjordes ytterligare ett nytt försök med en saluhall som har en bra blandning av traditionella varor och moder mat som säljs över disk och än verkar det fungera.

Restaurang Quê

När kocken Quan Pham vid vuxen ålder besökte den lilla byn i Vietnam som hans föräldrar växt upp i, fick han för första gången smaka på vietnamesisk mat. Han hade innan dess bara varit med om de vietnamesiska snabbmatskedjorna hemma i Sverige. När Quan Pham kom tillbaka hem till Malmö startade han restaurangen Quê, där han nu kunde kombinera sina tidigare kunskaper från fine diningkrogar med sin nya inspiration gällande vietnamesisk mat. Han odlar alla grönsaker han serverar på sin kolonilott så de blir extra fräscha och goda. Ordet quê står för bygemenskap och betyder också by på vietnamesiska, det är något Quan Pham vill frambringa till sina gäster och han låter även de vara med i matlagningen. Restaurangen har två olika menyer som skiftas utifrån säsong och det serveras öl eller vin.

Fem matpärlor Eatery Social Taqueria

Ägaren av denna restaurang är den kände kocken Marcus Samuelsson och maten är inspirerad av den sydamerikanska gatumatskulturen. På menyn finns flera smårätter som du kan dela med dina vänner och det är likadant med varmrätterna och desserterna som serveras. Restaurangen har plats för nästan 200 gäster, ändå är det nästan alltid fullsatt. Medan du väntar på ett ledigt bord kan du hänga i den stora baren och dricka mousserande vit sangria eller en cocktail.